

کمرویی یا خجالت در میان کودکان بسیار رایج است. بیشتر والدین گمان می کنند که کمرویی از فکر، ذهن و رفتار کودکشان دور خواهد شد اما نکته قابل توجه این است که اگر فرزندتان دوره های کمرویی قابل توجهی که بیش از شش ماه طول کشیده، داشته باشد، مشکل کم رویی و خجالت او به یک الگوی رفتاری تبدیل شده است، این الگو و تابوی ذهنی باید شکسته شود.
بیشتر بچه های خجالتی و کمرو در سنین کودکی حتی چند ماهگی نشانه هایی از اضطراب را در خود دارند. دانشمندان عقیده دارند که یک ژن برای کمرویی وجود دارد و اگر کودکی با این ژنمتولد شود، مغز اوآماده عکس العمل نشان دادن به اضطراب بیشتر و ترس از بچه هایی است که این ژن را ندارند.
اما باید توجه داشت که آموزش مهارت های مقابله با کمرویی، مهارت های رفتاری، اجتماعی و عاطفی باعث می شود که این مشکل رفع شود و حتی مشخص نباشد که کودک دوره ای را با خجالت یا کمرویی گذرانده.
در ادامه فعالیت هایی را معرفی می کنیم که برای رفع مشکل کمرویی بسیار مفید است.
کودک آموزش میبیند که در مقابله با اضطراب یا ترس آرام و خونسرد باشد و افکار منفی خود را به ذهنیت ها و تفکرات مثبت تبدیل کند. توجه داشته باشید که مرز باریکی بین کمرویی و اضطراب وجود دارد صبور باشید و به احساسات فرزندتان گوش فرا دهید تا بتوانید در یادگیری این تکنیک ها به او کمک کنید. به کودک یادآوری کنید که تمرین منظم این فعالیت ها به او بسیار کمک خواهد کرد پیشرفت فرزندتان را در راه رسیدن به هدف یادداشت کنید تا تشویقی برای او شود از او به طور ویژه ای تعریف کنید.
- برای فرزند خود الگوی خوبی باشید تا بتواند از شما یاد بگیرد صبور باشید و بدانید که اگر کمرویی و خجالت برطرف نشود، می تواند مشکلی برای تمام عمر کودک باشد.
قبل از هر کاری یک جدول جایزه شامل ستون های تاریخ، امتیازات به دست آمده توسط فرزندتان، جایزه و امتیازات خرج شده و امتیازات باقی مانده برای مصرف درست کنید.
به او یادآور شوید که بیشتر مردم در برخی موقعیت ها خجالت می کشند و این یک واکنش طبیعی است. برای فرزندتان بگویید که می تواند تمرین کند، سخت کار کند و به اهداف خود برسد. بیشتر بچه ها خودشان را هنگام احساس خجالت توصیف می کنند، البته هر کدام این کار را به روش و مدل خود انجام می دهند.
می توانید با کمک هم جدولی شامل سطرهای دفعه … کم رویی و چطور از کلنجار رفتن با احساس کمرویی خسته شدم؟ را تنظیمکنید. اگر او برای مبارزه با کمرویی خودش روشی را پیشنهاد کرد امتیازی در تظر بگیرید و در جدول امتیازات بنویسید. فراموش نکنید که برای هر سطر امتیاز خاصی در نظر بگیرید.
۱)از فرزندتان بخواهید با کلمات و ادبیات خودش بعصی از لحطات کم رویی خودش را بنویسد و بگوید چطور از کلنجار رفتن با آن خسته شده است. از فرزندتان بخواهید درباره شجاعت فکر کند فکر کردن درباره شجاعت به او کمک خواهد کرد تا برای انجام کارهای شجاعانه تر آماده شود.
۲)تکنیک های عذرخواهی کردن را به فررندتان یاد دهیدکسی که به طرز خوب و معقولی عذرخواهی می کند رفتاری شجاعانه انجام داده و به هیچ عنوان کمرو نیست.
او را در تمرین این مهارت ها یاری دهید تا بتواند با کمرویی خود مبارزه کند.
۳)فرزندتان را حمایت کنید تا تمرین شجاعت انجام دهد هر چه میزان تمرین بیشتر باشد او شجاع تر خواهد شد. البته در این زمینه از اصرار و اجبار استفاده نکنید برای مثال اگر از شنا کردن می ترسد با او به کلاس شنا بروید و تشویقش کنید به او این اطمینان را بدهید که شجاعانه عمل می کند.
برای فرزندتان یک پرسشنامه طراحی کنید و از او بخواهید با بقیه مصاحبه کند و از آن ها بخواهد درباره زمان هایی که شجاع بوده اند با او صحبت کنند. پس از آن او باید درباره شجاعت های خود بنویسد. چه زمانی اتفاق افتاده؟ چه کاری انجام داده و … . برای این فعالیت ها امتیازاتی در نطر بگیرید و در صورت درست انجام دادن در جدول امتیازات وارد کنید.
به او اطمینان دهید که هر روز کارهای شجاعانه انجام می دهد، مثلا ممکن است از سوار شدن به سرویس مدرسه ترس داشته باشد اما با شجاعت این کار را انجام می دهد. این مثال ها را برای او توضیح دهید. او باید بداند یکی از راه های شجاع بودن، انجام کار درست است، حتی وقتی احساس ترس دارد. مثلا اگر از صحبت کردن در کلاس درس می ترسد اما این کار را انجام می دهد او را شجاع خطاب کنید. برای او داستان های افراد قهرمان را بخوانید در این صورت او متوجه خواهد شد یک قهرمان در هر موقعیتی، همیشه قبل از اینکه ماهر شود کار شجاعانه ای انجاممی دهد.
تکنیک تنفس عمیق را به فرزندتان یاد دهید
تنفس عمیق باعث ایجاد آرامش، آسایش و راحتی در او خواهد شد. وقتی احساس آرامش و راحتی بیشتر باشد، حس کمرویی کمتر است.
برای این نوع تنفس کافی ست تظاهر کند که بادکنکی را باد می کند و بعد شروع به خارج کردن هوا کند، خرج کردن هوا باید تا جایی ادامه پیدا کند که عضلات شکم منقبض شود، آن وقت تمام هواهای کهنه را بیرون می کند سپس با آرامش نفس عمیق بکشد زمانی که هوای کهنه را بیرون می فرستد باید جملات مثبتی مثل تمام خطرات و ترس ها را بیرون می کنم و … را بیان کند.این کار را دو یا سه بار انجام دهد این نفس های عمیق بدن را آرام خواهد کرد و با آرام شدن بدن، ذهن ، فکر هم آرام خواهد شد. حال از فرزندتان بخواهید زمان هایی که فکر می کند تنفس عمیق می تواند به او کمک کند مثل زمان قبل از امتحان را در جدولی تنظیم کند
از فرزندتان بخواهید هنگامی که احساس کمرویی یا اضطراب دارد موسیقی گوش دهد
موسیقی به او در قرار گرفتن در حالت های خوب و مثبت کمک می کند یک موسیقی خوب به او احساس آرامش و سرزندگی خواهد داد از او بخواهید هر بار که آهنگی گوش می دهد احساسی که از آن میگیرد را بنویسد، می تواند برای خود جدولی شامل ستون های آهنگی که شنیدم و احساسی که این آهنگ در من ایجاد کرد را به کمک هم تهیه کنید.
به فرزندتان مهارت برقراری ارتباط چشمی را یاد دهید
داشتن ارتباط چشمی مهارت مهمی برای کنارآمدن با دیگران است تفاوت بین خیره شدن یا زل زدن را با ارتباط چشمی برای او بگویید ارتباط چشمی مثبت فقط یک یا دو ثانیه طول می کشد و بدون حرکت دادن چشم است. برای برقراری ارتباط چشمی از افراد نزدیکتر و دوستان شروع کنند تا به گروه های سخت تر برسند برای پیشرفت هایش او را تشویق کنید در جدول امتیازات نمره هایی را برای این روند به او اختصاص دهید.
به فرزندتان مهارت لبخند زدن به دیگران را یاد دهید
لبخند زدن به دیگران بسیار خوب است این را به فررند خود یاد دهید همانند تکنیک برقراری ارتباط چشمی این مدل هم باید از افراد نزدیک و دوستان شروع شود او باید یاد بگیرد که ارتباط چشمی درست همراه با لبخندی مناسب در دیگران تاثیر بسیار زیادی خواهد داشت از او بخواهید هنگام صحبت کردن آرام باشد تا بهتر بتواند ارتباط برقرار کند.
مهارت های اجتماعی را به فرزندتان بیاموزید
یکی از مهم ترین این مهارت ها ملاقات با دیگران است تمرین این فعالیت به او در کسب اعتماد به نفس کمک خواهد کرد و دیگر خجالت نخواهد کشید به او بیاموزید شنیدن نه هیچ اشکالی ندارد پذیرش نه یک مرحله از خداحافظی با کمرویی است.
مهارت های دوست یابی را به فرزندتان یاد دهید
از او بخواهید تعداد دفعاتی که در مدرسه یا پارک سعی کرده با کسی دوست شود و اقداماتی را که انجام داده بنویسد.نوشتن تاریخ انجام این کارها فراموش نشود.از او بخواهید شنونده خوبی باشد. گوش کردن راهی است که افراد درباره یکدیگر بیشتر می دانند و یکدیگر را بهتر درک می کنند. او باید بداند قطع کردن حرف دیگران کاری بسیار نادرست است.